Witamina C – właściwości, dawkowanie

Witamina C – właściwości, dawkowanie

Witamina C to jeden z najsilniejszych antyoksydantów ale nie jesteśmy w stanie jej produkować w organizmie. Bierze udział w większości procesów oraz rozpuszcza się w wodzie. Jest doskonała w walce z infekcjami wirusowymi, stanami zapalnymi w organizmie, pobudza układ odpornościowy. Witamina C to również silny antyoksydant – skutecznie neutralizuje wolne rodniki, wykazuje działanie antyalergiczne i przeciwzapalne, bierze udział w syntezie kolagenu i wchłanianiu żelaza.

Warto przyjmować witaminę C także przy trudnościach w gojeniu się ran, po zabiegach chirurgicznych, w skłonności do krwawień dziąseł, przy wzmożonym wysiłku fizycznym. Wspiera funkcjonowanie układu nerwowego – synteza noradrenaliny i neuropeptydów.

Witamina C potrzebna jest do produkcji kolagenu najważniejszego białka budulcowego naszego organizmu. Aby był mocny i wytrzymały potrzebne są specjalne aminokwasy hydroksyprolina i hydroksylizyna, które powstają tylko przy udziale witaminy C. Jeżeli brakuje witaminy C do łańcucha wbudowana zostaje prolina, która tworzy kolagen słaby, który bardzo szybko ulega destrukcji.

Witamina C redukuje utlenioną witaminę E, dzięki temu chroni błony komórkowe. Przez współdziałanie obu witamin powstaje ochronny system organizmu.

Witamina C ma ogromny wpływ na proces leczenia chorób, które powodują powstawanie wolnych rodników i stanów zapalnych.

Dla kogo Witamina C

Dla osób zestresowanych, przemęczonych, osłabionych, aktywnych, dla palących. Można powiedzieć, że dla wszystkich osób żyjących w dzisiejszych czasach. Warto podkreślić, że witaminę C można stosować profilaktycznie, prewencyjnie lub wspomagająco w procesie leczenia każdej choroby opartej na stanie zapalnym. Zapotrzebowanie na witaminę C wzrasta kilkunastokrotnie w przypadku: infekcji, urazu, stresu, uprawiana sportu.

Jaką witaminę C przyjmować

naturalną? syntetyczną? liposomalną? w proszku? w tabletkach? w mgiełce? Complex C z bioflawonoidami? dożylną? prawoskrętną czy lewoskrętną ?

Każda witamina C jest prawoskrętnym kwasem L-askorbinowym. Nie musimy pytać w aptekach czy witamina C jest „lewoskrętna” dlatego, że witamina C istnieje tylko w jednej postaci czyli prawoskrętnego kwasu L-askorbinowego i każdy suplement witaminy C jest zawsze tą samą postacią. Nieporozumienie, które chętnie przejęli producenci do działań marketingowych wzięło się z litery „L” w nazwie. W rzeczywistości litera „L” i pojęcie lewoskrętność oznacza co innego.

Naturalna Witamina C

Oczywiście najzdrowsza jest ta z pożywienia, ale niestety w dzisiejszych czasach przy tak dużym stresie i przetworzonej żywności przyjmujemy jej za mało i warto pomyśleć o suplementacji. Z badań Instytutu Żywności i Żywienia wynika ,że Polacy mają jej za mało zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym.

Najwięcej jest jej w owocach dzikiej róży – 1800 mg a nawet do 3000 mg (specjalny gatunek dzikiej róży) w 100 gramach oraz w czarnych porzeczkach do 400mg w 100g Co więcej, towarzyszy jej rutyna, także w dużych ilościach, co znacznie ułatwia przyswajanie witaminy C. Ponadto mają w sobie witaminy z grupy B, prowitaminę A, kwas foliowy oraz sole mineralne – szczególnie potas, żelazo, wapń, magnez oraz rzadkie mikroelementy – mangan, bor i jod.

Równie zdrowe są acerola, truskawki, natka pietruszki, papryka, jarmuż oraz szpinak. W owocach i warzywach z witaminą C współdziałają synergistycznie inne witaminy i związki np. w czerwonych owocach znajdziemy także wit. A, E, B1, B2, K oraz silne przeciwutleniacze – karotenoidy, flawonoidy i ksantofile – wybierając formę witaminy C warto mieć to na uwadze.

Jakie dawki witaminy C przyjmować

Warto wiedzieć, że organizm jednorazowo może wchłonąć 250 mg witaminy C. Można ją podawać co 4 h przy podawaniu doustnym. Jeśli weźmiemy witaminę C chemiczną to musimy przyjąć 1 gram witaminy C aby organizm przyswoił 250 mg witaminy C.

Oczywiście najlepiej wchłania się witamina C z owoców i warzyw, które zawierają jeszcze inne cenne substancje, które poprawiają wchłanialność witaminy C w organizmie.

Warto podkreślić ,że witamina C jest bardzo niestabilna i nietrwała łatwo ulega destrukcji. Gotowanie, suszenie, smażenie, ekspozycja na światło zmniejsza jej ilośc w pożywieniu. Dlatego najlepiej ją przyjmować jedząc świeże  owoce i warzywa.

Jeśli mówimy o suplementach to najlepiej wchłaniają się związki organiczne czyli naturalne, potem witamina C liposomalna. To związek chemiczny połączony z fitosterolami, lub związki chemiczne w połączeniu z bioflawonoidami. Najsłabiej wchłaniają się czyste związki chemiczne czyli np. czysty kwas L-askorbinowy.

Niektóre źródła podają, że wystarczy przyjmować 70 mg-100 mg na dobę. Należy mieć świadomość, że taka dawka, zabezpiecza tylko przed szkorbutem. Zdecydowanie jest to za mała dawka dla osób, które żyją w przewlekłym stresie, spożywają nadmiar wolnych rodników w przetworzonej żywności (alergeny, metale ciężkie, konserwanty) w  dużych miastach- smog, palących papierosy czy osób o zwiększonej aktywności fizycznej. W tym przypadku powinni suplementować witaminę C w dawce 500 mg-1g na dobę, a nawet 2 g w podzielonych dawkach co 4-6 godzin.

Coraz bardziej popularna jest suplementacja dożylna witaminy C. Warto podkreślić, że taką formę przyjmowania witaminy C powinniśmy skonsultować z lekarzem. W Polsce  duże dawki witaminy C  w formie podawania  dożylnego jest nieusystematyzowane. W przeciwieństwie do innych krajów Europy np. w Niemczech preparat Pascorbin 7,5 g można kupić  w aptece na receptę. Należy podkreślić, że nie jest to kwas askorbinowy tylko askorbinian sodu, który należy odpowiednio przed podaniem dożylnym rozcieńczyć w  soli fizjologicznej.

18 listopada 2017 r. podczas II Narodowego Kongresu Naturoterapii w Warszawie jeden z wykładowców przedstawił swoje pozytywne doświadczenia  z efektem leczniczym dożylnego podawania witaminy C w dawkach 0,2g-0,3g na kg masy ciała.

Objawy przedawkowania witaminy C w organizmie

Pierwsze oznaki wysycenia witaminy C w organizmie to objaw biegunki. Ciężko przedawkować witaminę C ponieważ organizm nie jest w stanie jej magazynować i kiedy dostarczymy jej więcej niż potrzebuje, po prostu ją wydali.

Ciekawostką jest fakt, że tygrys potrafi syntezować witaminę C w organizmie. Podczas polowania produkuje jej aż 15 g.  Pamiętajmy, że większość procesów biochemicznych w naszym organizmie potrzebuje witaminy C do prawidłowego funkcjonowania i warto ją suplementować.

Należy uważać przy suplementowaniu dużych dawek doustnych witaminy C u chorych na nerki i najlepiej skonsultować jej spożywanie z lekarzem.

Osoby zdrowe ale przemęczone i  osłabione nie muszą obawiać się suplementacji  dużych dawek witaminy C. Badania nie wykazały u takich osób szkodliwego  oddziaływania  witaminy C na  nerki czy, że była ona sprawcą powstawania kamieni nerkowych.

Sprawdź polecanych producentów witaminy C


Dodaj komentarz