Glutation jest peptydem, który składa się z: kwasu gamma-glutaminowego, cysteiny i glicyny. Organizm sam potrafi wyprodukować w wątrobie kwas oraz glicynę. Musi jedynie z zewnątrz dostać cysteinę – jeden z 10 aminokwasów egzogennych, czyli takich, które trzeba przyjąć z pożywieniem.
Glutation dla każdej komórki oznacza życie, jeśli go zabraknie komórka ginie.
W normalnych warunkach glutation produkowany jest cały czas i nie powinno być problemów z jego niedoborami. Odgrywa ważną rolę ochronną przed chorobami neurologicznymi, odtruwa organizm, wspomaga układ odpornościowy, obniża hormon stresu – kortyzol. Bierze również udział w procesach metabolicznych tkanki tłuszczowej, wspomaga jej spalanie. Przyspiesza regenerację, pomaga odbudować glikogen mięśniowy, spowalnia procesy starzenia, redukuje stres.
Glutation neutralizuje wolne rodniki wewnątrz komórek. Działa synergistycznie z antyoksydantami – witaminą C i E. Bardzo ważną jego umiejętnością jest reanimowanie witaminy C, która oddała swoje 2 protony wolnym rodnikom aby je unieszkodliwić. Po takiej reakcji, z formy aktywnej kwas askorbinowy zamienia się w kwas dehydroaskorbinowy. Prościej pisząc witamina C staje się zużyta, traci swoją biologiczną funkcję i w przypadku niedoborów glutationu zostaje usunięta z organizmu.
Na pomoc witaminie C
Glutation potrafi ją reanimować. W jaki sposób? Oddaje jej dwa swoje protony i witamina C znowu staje się aktywnym antyoksydantem zdolnym do walki z wolnymi rodnikami. Dzięki temu witamina C może być odnawiana. Podobnie dzieje się z witaminą E. Pamiętajmy, że witamina C rozpuszcza się w wodzie a witamina E w tłuszczach. Glutation stoi pośrednio na straży walki z wolnymi rodnikami zarówno wewnątrz komórki, gdzie działa głównie on w środowisku wodnym wspomagając witaminę C oraz w środowisku, które tworzą tłuszcze.
Przy braku glutationu, witamina C i E działa jednorazowo, nie wraca do systemu antyoksydacyjnego i wydalana jest z organizmu. Dlatego ważne jest aby dbać zarówno o poziom witaminy C i E glutationu, ponieważ wspierają się w walce z wolnymi rodnikami.
Jeśli nie ma wystarczającej ilości witaminy C i E, glutation radzi sobie ze stresem oksydacyjnym tylko wewnątrz komórki. Nie ma mocy i możliwości walki z nimi w przestrzeni zewnątrzkomórkowej. Walka jest nierówna i niestety w takich sytuacjach wolne rodniki mają przewagę i zaczynają niszczyć zdrowe komórki doprowadzając do wielu chorób.
Poziom glutationu w naszym organizmie spada z powodu:
dużego stresu, zapalenia, infekcji, obecności metali ciężkich, spożywania przewlekle paracetamolu, zanieczyszczonego środowiska, intensywnie uprawianego sportu oraz braku snu.
Warto wiedzieć, że suplementacja doustna glutationu nie ma większego sensu ponieważ enzymy w żołądku bądź w jelitach go zabijają. Jak więc uzupełniać glutation?
Po pierwsze należy zadbać o dostarczenie metioniny w pożywieniu, z której organizm wytworzy cysteinę. Można ją znaleźć w mięśnie, nabiale – białko serwatkowe, jajkach, orzechach, fasoli.
Jest to po pierwsze dużo tańsza forma. Po drugie tworzymy sprzyjające warunki aby organizm sam sobie go wyprodukował. Uwaga, suplementacja doustna samej cysteiny w dużych dawkach może działać neurotoksycznie.
Druga forma to przyjmowanie go dożylnie. Bardzo popularne wśród sportowców w celu szybszej regeneracji organizmu i zwalczania stresu oksydacyjnego. Warto podawać go z witaminą C oraz z kwasem alfa liponowym.